HEMOROİD NEDİR?

Halk arasında “Basur / Mayasıl” olarak bilinen hemoroid, kalın barsağın son kısmı olan anal kanal ve üzerindeki damar yastıkçıklarının büyümesi, genişlemesi ve sarkması olayıdır. Aynen bacakta gözlenen toplardamarların genişlemesi olan “varis” e benzer.

HEMOROİD NEDEN OLUŞUR?

Bu damar genişlemeleri uzun süren kabızlık, aşırı ıkınma nedeniyle olabildiği gibi, tuvalette uzun süre geçirme ve bu esnada ıkınma ile de karşımıza çıkabilir. Ancak en sık sebep 6 aydan daha fazla süren kabızlıktır.

HEMOROİDLİ BİR KİŞİ DOKTORA NE ŞİKAYETLE BAŞVURUR?

Hemoroidi olan kişi, bahsi geçen damarlarının genişlemesi / incelmesi ve gaita (büyük abdestini) yaparken tahriş olarak yırtılması nedeniyle büyük abdestinden sonra AĞRISIZ kanama şikayeti ile doktora başvurur. Gaitadan sonra tuvalet taşında kan görmek kişiyi oldukça rahatsız eder. Hatta bazen öyle kanamalar olur ki kan görmeye dayanamayan kişi tuvalette defeyans (baygınlık hali) geçirebilir.

Genellikle sadece basit hemoroidi olan kişilerde makatta ağrı olmaz. Ancak bu genişlemiş damarlar içindeki kanın pıhtılaşması halinde (ki buna tromboze hemoroid denir) ağrılı küçük sert bilye tarzında kitle kişinin eline gelebilir.

Ya da hemoroid ile birlikte makatta çatlak (anal fissür) olması halinde de ağrı olabilir.

Çatlak

Ayrıca hastalarda makatta ıslaklık hissi ve buna bağlı olarak kaşıntı olması da mümkündür. Bu da dışarıya sarkan hemoroidin anüste (makatta) ıslaklık yapması ve zamanla bunun kuruması ile cildin gerilmesi sonucu kaşıntı ortaya çıkması ile açıklanır.

Bunların dışında ileri evrelerde ele gelen basur memeleri kişide makatta yabancı cisim ya da dolgunluk tarzında rahatsızlık verebilir.

HEMOROİDİN KAÇ ÇEŞİDİ VARDIR?

Hemoroid iç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere öncelikle ikiye ayrılır. Burada iç ile dışı belirleyici nokta anal kanaldaki dişli çizgidir (şekle bakınız).

Dişli çizgi

Dişli çizginin dışından kalan hemoroidler DIŞ hemoroid, içinde kalan da İÇ hemoroid olarak adlandırılır.

İç hemoroidler de kendi içlerinde 4 gruba ayrılırlar:

  1. derece: Sadece genişlemiş damarlar elle hissedilir
  2. derece: Genişlemiş damarlar ve zar ıkınma ile ve dışkı çıkarılırken anal

kanaldan dışarıya çıkar ve kendiliğinden geri girer

  1. derece: Genişlemiş damarlar ve zar ıkınma ile ve dışkı çıkarılırken anal

kanaldan dışarıya çıkar ve elle geri gönderilebilir

  1. derece: Hemoroid tamamen dışardadır ve elle de içeri gönderilemez

HEMOROİD NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hemoroidler damar genişlemesi / sarkması olması nedeniyle değişik tedavi prensipleri vardır. Bu tedavi prensipleri hemoroidin tipine derecesine göre değişir.

Eksternal (dış) hemoroid ilaçla tedavi edilmez. Dış hemoroid = cerrahi işlemdir.

Kanın hemoroid pakesi içinde pıhtılaşması sonucu gelişen tromboze hemoroidde tedavi iki türlü yapılır. Eğer hemoroid pakesi çok genişse bu pakenin pıhtılaşmış kan ile beraber çıkarıldığı hemoroidektomi yapılır. Ya da hemoroid pakesi küçük ama ağrılı bir tromboz var ise lokal anestezi ile sadece pıhtılaşmış kan çıkarılabilir. (Trombektomi)

  1. ve 2 derece iç hemoroidler ise damar düzenleyici ilaçlar ve barsak hareketlerini düzene sokan ilaçlar ile tedavi edilir. 2. derece hemoroidlerde laser tedavisi, band ligasyon tedavisi ve infraruj tedavisi uygulanabilir.
  2. ve 4. derece iç hemoroidlerin ise tedavisi cerrahidir. Burada klasik cerrahi işlem uygulanabildiği gibi son yıllarda hasta ve hekimin konforunun maksimum olduğu LONGO yöntemi ile HEMOROİDOPEKSİ ameliyatı bu tip hemoroidlerde başarı ile uygulanmaktadır.