Piyasadaki mevcut aktivite ölçer kol bantlarının sadece kalp hızını doğru ölçtüğü, kalori yakmayı doğru belirlemediği 24 Mayıs 2017 de yayımlanan makalede belirtildi. Sözkonusu makale “online” olarak “Journal of Personalized Medicine” de yayımlandı. (http://www.mdpi.com/2075-4426/7/2/3/htm)
Bu makaleye göre kalp hızı ölçümü açısından test edilen 7 aletin 6 sında hata payı % 5’in altında kalırken, kaybedilen enerji ölçümlerinin yanlışlık oranları oldukça yüksek bulunmuş. %27.4 ile %92.6 gibi. Bu yüzden bu tür ölçüm yapan kol bantlarının yeniden değerlendirilerek hata paylarının azaltılması yönünde adımların atılması gerekliliği ortaya konmuştur.
Bu araştırmada “Apple watch”, “Basis Peak”, “Fitbit Surge”, “Microsoft band”, “MIO Alpha 2”, “PulseOn” ve “Samsung Gear 2” markaları araştırılmış olup kalp hızı açısından doğruluk oranları yüksek hata oranları da kabul edilebilir düzeyde iken enerji harcamaları açısından hata oranları ciddi yüksek çıkmıştır.
Hatta geçen yıl Medscape Tıp Haberleri’nde yayımlanan habere göre takılabilir teknolojik cihazların kilo kaybında çok da etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu konuda giyilebilir/takılabilir teknolojik cihazların tıbbi anlamda kullanılabilmesi için daha çok gelişmeye ihtiyacı olmalı sonucuna varabiliriz.
Basit bir mutfak terazisi ile ölçülen yediklerimizin gram bazında değerlerinin elde edilmesi ve buna göre verdikleri kalorinin hesaplanması, yarım saatlik ya da 45 dakikalık periyotlarla tempolu yürüme/koşma gibi aktivitelerin de ortalama yaktıkları kalorilerin bilinmesi ile alınan/harcanan kalorinin dengede tutulması hala daha akla yakın durmaktadır.
Burada önemli olan diyet yaparken kişinin kendini aç bırakarak strese sokmaması ve mümkün olduğunca hareketli yaşama geçebilmesidir.

Aldığınızdan çok yaktığınız kalorileriniz bol olsun. Sağlıklı günler…