Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kasık fıtığı (kübra çıbık)

Soru:
hocam iyi akşamlar annem kasık fıtığı ameliyatı olucak sizde kapalı mı olmalı açık mı ? hangisinde üreme riski daha yüksektir şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Öncelikle annenize geçmiş olsun. Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki karın duvarının gevşemesi ile ortaya çıkan bağırsakların buradan kasık bölgesine çıkması hadisesidir. Klasik olarak cilt açılarak buraya yama konabileceği gibi (Lichtenstein ameliyatı) kapalı sistemle (laparoskopik onarım) de içerden yama konarak onarılabilir buradaki defekt. Üremeden kastınız hastalığın tekrar etmesi ise iki yöntemde de yenileme riski benzer olup %1 civarındadır. Eğer üremeden kasıt gebe kalabilme ise ikisinde de gebe kalmaya engel olacak bir durum söz konusu değildir. Laparoskopik (kapalı) yöntemin hasta konforu açısından üstünlüğü söz konusudur. Daha başka sorunuz olursa cevaplandırmaya hazırım. Selam ve saygı ile Geçmiş olsun.

Yumuşak doku kitlesi (Esra Beyza)

Soru:

Merhaba hocam hepatit ven ler ve inferior vena kava dilate gorunumdedir. İVK posteromedial komsulugundan paraortik lokalizasyona uzanım gösteren L3 4 intervertebral disk mesafesinde devam eden retroperitoneal yerlesimli yaklaşık 100×75×70mm boyutunda renal ven düzeyinde orta hattın soluna geçen yumuşak doku kitlesi izlenmekte olup konglomere laplar ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir bu konglomere lap ile uyumlu yumuşak doku kitlesi sol renal veni çepeçevre sarmaktadir.hocam yapılan ultrason da böyle bir sonuç çıktı biyopsi almak istediler ne yapmamı önerirsiniz 1 yaşında noroblastoma tanısı ile sağ böbreğim alındı sizce tümör tekrarlamismidir.

Cevap:

Esra hanım geçmiş olsun. Biyopsi yaptırmanızda fayda var. Kitlenin natürünü ögrenmek açısından bu önemli. Biyopsi sonucu ile ulaşırsanız ileri tedavi yöntemlerini tartışabiliriz sizinle. Gecmis olsun Selam ve saygı ile.

Kolon kanseri (Erdem Işık)

Soru:

Hocam merhaba. Benim size sormak istediğim soru son zamanlarda kafamı çok bulandırıyor. Hocam yaklaşık 1 ay önce üniversiteden memlekete gittiğimde büyük tuvaletimi yaparken biraz zorluk çektim ve sanki burun kanaması gibi kan damlamaya başladı. bu durum yaklaşık olarak 2 hafta sürdü ve sonra düzeldi. Şuan herhangibi kanama yok fakat tuvalete gitiğimde ilk başta keçi pisliği gibi 4 5 adet tane geliyor sonra düzeliyor. Daha sonra kan testi yaptırdım. Kan değerlerimin çoğu normal fakat MCH 26.8, EOS% 0.4 ve Demir 40. Hocam kafam çok karışık acaba kolon kanseri mi oldum hastahaneye gitmeyede çok çekiniyorum. Ailede kolon kanseri yok ancak ablam rahim kanseri. Yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Erdem Bey geçmiş olsun. Anlattıklarınızdan anal fissur rahatsızlığı gecirmiş olabileceginiz akla geliyor. Bu makatta çatlak demek. Yaşınız genç olmakla beraber sol kolonoskopi veya rektosigmoidoskopi yani kalın barsağın son 35-40 cm sini görmek lazım. Kabız kalmamanız için de liften zengin gıda tüketmenizi öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle Selam ve saygı ile

DIŞKIDA H.P. ANTİJEN TESTİ (Süleyman Koç)

Soru:

Hocam iyi günler anneme üç ay önce endoskopi yaptırdık inkomplet tip intestinal metaplazi ve helicobakter plori ++ çıktı helipak 14 gün kullandı .antibiyotikler biteli iki ay odu fakat nexiumu bırakamıyor bırakınca hemen ekşime yanma oluyor..şimdi mikrop ölmüşmü diye ;gaita hpsa testi yaptırıcaz nexiumu bırakamıyor bu testi yapabilmek için bırakmak gerekiyormu gerekiyorsa nexium yerine başka hangi ilaçla idare edebiliriz saygılar teşekkürler..

Cevap:

Süleyman Bey geçmiş olsun… Bu konuda derin bilgiye sahip değilim. Gastroenteroloji uzmanı ve bu testi yapan kişilerle iletişime geçerseniz daha sağlıklı bilgi alırsınız. Selam ve saygılarımla

Tiroid patoloji sonucu hakkinda (Saliha Yücel)

Soru:

Selamlar Doktor Bey Annemin troid patolojisinde; tiroid sağ lob iiab yayalar sıvı bazlı sitoloji materyali, bethesda kategori 4 , onkisitik değişiklikler gösteren foliküler neopilazi ile uyumlu hiperselluler yaymalar olarak değerlendirildi. Hemen ameliyat demiş . Hocam bu raporda ne demek istenmiş? Annem kanser mi ? Hemen ameliyat olması mı gerekir durumu o kadar acil mi

Cevap:

Sayın Salih YUCEL Öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Bahsedilen patoloji raporuna göre %100 kanser denemez. Follikuler tip kanser tanısı ince iğne biyopsisi ile de konamaz, ameliyat esnasında inceleme dediğimiz frozen incelemede de konamaz. Bunların %20-30 civarında kanser olma potansiyeli mevcuttur. Tersten okursak %70-80 iyi huyludur. Bu yüzden ameliyat olmak durumunda anneniz. Ameliyatta çıkan tiroid dokusunun rutin incelenmesi sonrasında folliküler kanser tanısı alabilir. Ve ameliyat mümkün olan en kısa zamanda yapılmalıdır kanser olabileceği düşüncesiyle… Selam ve saygılarımla Sağlıklı günler dilerim…

Makat çatlağı (Metin Çetin)

Soru:

Hocam kolay gelsin benim makatta kaşıntı yanma ve ağrı var doktora gittim anall fissür ameliyatı sonrası kaç gün rapor alabilirim saygılar

Cevap:

Geçmiş olsun… Öncelikle ilaç tedavisi verilir makattaki çatlak için. Kabızlık önlenmeli, makatı gevşetici ilaç verilmeli. Sonrasında geçmiyorsa ameliyata karar verilmelidir. Ameliyat olduğunuz takdirde de 10+10 (ikincisi gerekirse) rapor verilebilir. Geçmiş olsun. Selam ve saygı ile

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası bitmek bilmeyen akıntı (Ali Emrah Yılmaz)

Soru:

Hocam Merhaba , lütfen cevap verin dururum çok sıkıntılı geçmek bilmiyor en başından anlatıyorum iyi analiz etmenizi rica ediyorum .ben 21 yaşındayım askerim göbek fıtığı ameliyatı oldum 25 gün oluyor ameliyat oldum ameliyattan sonra 18 saat yol geldim oturarak doktorum iyisin gidebilirsin dedi kalktık geldi güvendik geldim indim istanbula 3 gün bir şey yoktu sonra akıntı başladı kan renginde özel bir hastaneye gittim pansuman yaptılar antibiyotik verip yolladılar doktorum antibiyotik yazmamıştı çünkü sonra öyle yatttım sabah oldu daha çok akmış devlete gittim bakırköye sevk edildil (ULTRASON VE / TOMOGRAFİ )testleri yapıldı kan tahlilleride Tomografi iyi çıkmıştı ultrasonda apse görmüşler yara içi enfeksyon acil müdahele ettiler damar yolu antibiyotik ve dikişleri açıp karnıma basa basa zorla çıkardılar içerdeki iltihabı içine serum döktüler pansuman yaptılar flagyl 750 mg ve geniş septemlu bir antibiyotik verdiler 10 gün kullandım tekrar gittim muayneye gün akıntı yoktu iyi tamam dediler geçmiş dediler 2 cerrah vardı ilk başta ameliyat olabilirsin tekrardan yamayı çıkarmamız gerekebilir felan demişlerdi tomografi iyi çıkınca vaz geçtiler bu muayneyi yapıp yolladılar 10 gün sonra da tamam dediler sonra durdu bir süre akıntı ameliyat eden doktorum korkma gelsin o yağ ikonu gelmesi dışarı çıkması daha iyi dedi sonra yine akıntı oldu bir kaç gün sonra muayneden ıslak pansumana dönmüştük tekrardan rif antibiyotik verdiler onlar geçen bitti son 5 gün yine akmadı durmuştu sızıntı yarada küçülüyordu açık ya dikişler günden güne ufalıyordu dün akşam saat 9 da gittim pansuma tekrardan cumarteside iyiydi akıntı yoktu bu gün yine sızıntı var dedi yarın bir cerrahına gözüksen yine iyi olur dedi pansuman yaptı rife dönelim rif yazdır felan dedi hocam yoruldum bu nasıl beladır sonsuza dek akacakmı neyiz kanser felan mı Allah muhafaza geçmiyor tam 5 adet uzman ameliyat eden farklı genel cerrah gördü ameliyat edende dahil bunlar bir şey bilmiyor mu neden akıyor halen hocam nolcak

Cevap:

Ali Emrah Bey; geçmiş olsun.. Doktorlarınız doğru söylemişler. Muhtemelen sizin konulmuş olan yamaya karşı reaksiyonunuz var. Zaman zaman akıntı olup kesilmesi bu yüzden. Size önerim pansumanı yaptırırken Zyrtec isimli ilacı da günde 1 kez kullanmanız. Şişliye yakınsanız muayene edebilirim sizi. Geçmiş olsun.

Sislik ile ilgili (Onur Tıkbıyık)

Soru:

hocam selam benim sag dirseyimin hemen dibinde yaninda 2 adet yan yana bilye kadar sislik geliyor elime bu ne olabilir. kanser gibi ciddi bisey olabilir mi. sag kol dirseyimin hemen yaninda cok kucuk 2 adet sislik

Cevap:

SAYIN TIKBIYIK; Öncelikle geçmiş olsun. Bahsettiğiniz durumu görmek gerekir. Büyük ihtimalle lipom dediğimiz yağ dokusunun iyi huylu tümörüdür bahsettiğiniz durum. Ciddi bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ancak dediğim gibi görerek buna kesin karar vermek lazım. Geçmiş olsun dileklerimle…

Bağırsaklar ve Anüs Hakkında (Saim Akar)

Soru:

Merhabalar hocam.ileri derecede kabızlık nedeniyle sodyum fosfat icerikli lavman yaptirdim.30 dakika kadar lavmanı etkili olması için tuttum.Daha doğrusu bagirsagin kramp benzeri boşaltma hareketlerine karşı zor tuttum kendimi.Sonrasında makatta yanma ve rahatsızlık hissi oluştu.Bu durumların bağırsaklarıma herhangi bir zararı olur mu ? Şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Saim Bey; kabızlığınızı uzun dönemde yeme alışkanlığınızı değiştirerek çözebilirsiniz. Eğer yiyeceklerinizin arasına bol sebze koyarsanız barsaklarınız daha düzenli calısacaktır. Sabah kalktıgınızda ılık 1 bardak su içmeniz barsaklarınızı calıstıracaktır. Yine aç karna 2-3 adet günkurusu kayısı yerseniz barsaklarınız rahatlar. Gelelim sorunuza: Lavman yaptıgınızda içinizde fazla tutmanıza gerek yok. Lavmanın mantığı rektum (barsagın son kısmı) zarını uyararak gaita yapma refleksinizi başlatmaktır. Kabızlık ne kadar anal fissüre (makatta çatlak) sebep olursa ishal de ya da defalarca yapılan lavman da aynı duruma sebebiyet verebilir. Saglıklı gunler dileklerimle.

hemoroıd hastalıgı (Oğuz Çelik)

Soru:

merhabacemalettin bey bende hemeroid sorunu var gecende muayene oldum parmakla muayene yaptı anal fissür ve hemeroid var dedi doktor bey ilaçlar verdi x-ven ve bekunis kabızlıkta var 1-2 ayda bir kabız oluyorum kortos fitil ve krem verdi ameliyat onermedi ama bazen kanama yapıyor anaskopla muayene yapmadı beni ameliyat olmam sartmı yazarsan sevinirim

Cevap:

Oğuzhan Bey geçmiş olsun. Anal fissürün tedavisi farklıdır. Anal fissür varken anoskop ile bakmak acı verici olduğundan doktorunuz anoskopla bakmamıştır. Ameliyat gerekçesi muayene ile ortaya konabilir. Dolayısıyla muayene etmek lazım ki ameliyata gerek olup olmadığını ortaya koyabilelim. Ancak anal fissürün tedavisinde oradaki kasları gevşetici özellikte ilaç vermek (izosorbid dinitratlı pomat) gerekir öncelikle. Ona cevap alınamazsa o zaman ameliyat ile oradaki kasları gevsetmek gerekir. Gecmiş olsun selam ve saygı ile

Mide ve guatr (Ahmet Aykut)

Soru:

Hocam İyi günler ben 36 yaşındayım birçok rahatsızlik var iki yıldır kronik venöz yetmezlik var ilaç venoruton Forte 500ve 6ay öncede sjgron sendromu ve Behçet hastalığı teşhisi konuldu ilaç MİDE KORUYUCU PANREF ve Behçet içinde İmuran kolsin ve sandumim alıyorum hatta gözde uveitler vaskülitler çıkınca göz damlası da kullanıyor ve sandumim ilacı iki ay içinde KARACİĞER enzimleri yüksek çıkınca sandumim bir gün iki ve Bir gün iki düşürüldü göz ve romotoloji tarafından takip altındayım ve çalışamıyorum birde bende gaz ve şişkinlik ve genirme şikâyet ile MİDE endoskopi yapıldı antgasrti dendi ve parça alındı MİDE patoloji sonucunda anrtumda ve korpus helikopter bakteri ve mikrop enfeksiyon varmış ve ilaç olarak sadece on beş günlük bizmopen ve flagy ve largon verildi.zaten PANREF devamlı alıyorsun dedi.ama ben bizmopen Ve flagy kullandım ama largon antibiyotik olduğu için ve çok ilaç kullandım için kullanmadım kullansam OLURMU birde en az yılda bir kez ENDOSKOPİ YAPILACAK bu bu mide sorunum iledrde CİDDİ bir. Şey ysparmi bu mikrop enfeksiyon hastalıkları ciddi mı çünkü hocam Behçet için gözümün kör olmaması için sandumim İmuran ve kolsin ve MİDE KORUYUCU PANREF ilaclarini mecbur kullanmalıyim.bu kadar ilaç sorun olurmu birde eşim epilepsi hastası ara ara guatr çıkıp iyileşiyor levetiron ile geçmişti ama bu günlerde epilepsi nöbetleri aktifkesti ve çok sayıda olmaya başladı bir ay önce normrkde ama bugün itibariyle tekrar başlamış ilaç başlandı EUTHYROX25 MG BAslsnildi. guatr da epilepsi nöbetleri çok ca olurmuş bu da gecermi.ne yapmalıyız ne önerirsiniz lutfen cevabinizi bekliyorum saygılar başarılar diliyorum

Cevap:

Ahmet Bey öncelikle geçmiş olsun. Kullanmış olduğunuz ilaçlardan dolayı mide hassaslaşır. Gastrit ondandır. Ayrıca yapılmış olan tetkiklerinizde H. pilori mikrobu tespit edilmiş. Buna karşı Largopen (Largo tb) kullanmalısınız. Aksi halde o mikrobu yok edemezsiniz. O mikrop yok olmadıkça da gastritiniz düzelmez. Kronik hal alır. 15 gün kullanmanızın diğer ilaçlara ters bir etkisi olmaz. Behçet ve Sjögren hastalığının tedavileri uzun solukludur. Sistemik hastalıklar olduğu için kullanılan ilaçların yan etkileri vardır. O yüzden devamlı suretle mide asidini baskılayıcı ve mide iç zarını koruyucu ilaç kullanmanız gerekir. Size mideyi korumaya yönelik olarak Antepsin 4×2 tb veya ölçek ya da Mizoprostol tb kullanmanızı öneririm. Bu iki ilaç da uzun süreli kullanımda mideyi koruyucudur. Eşiniz ile ilgili olarak da Levotiron 100 mcg iken Euthrox 25 mcg dozundadır. Tetkiklerini görmeden ilaç ve doz hakkında yorum yapmam yanlış olur. Ancak eşinizi takip eden Dahiliye Uzmanı (tercihen Endokrinoloji uzmanı) ile Nöroloji Uzmanı nasıl yol çizdi ise o yönde devam etmenizi öneririm. Gecmiş olsun dileklerimle saygılarımı sunarım

Soru:

Teşekkürler hocam yalnız ben flagy ve bizmopen i kullandım SADECE largon ilacı kullanmadım ama şu an SADECE largon ilacı ni kullansam faydası OLURMU ne yapayım bizmopen Ve flagy alipta largon ilacını beraber mı kulannaliyim yoksa elimde largon VAR sadece onu kullansam OLURMU lütfen cevabinizi bekliyorum saygılar başarılar diliyorum

Cevap:

hepsi beraberken o ilaçlar anlamlı ardısık kullanmanızın bir anlamı olmaz. Selamlar

Soru:

Hocam cevabiniz teşekkür size tekrar rahatsızlik verecem ama ozaman aile hekimine yazdırıp flagy ve bizmopen den alıp hep beraber largon la kullansam olurmu çünkü bizmopen ve flagy bundan Bir ay önce kullanmıştım şimdi tekrar dan bizmopen ve flagy alıp elimde de largon olduğu için tekrardan bu üç ilacı alsam olurmu lutfen birşey olmayalcaksa kullanayimmi largon i kullanmamamin sebebi Behçet hastalığı ve sjgron sendromu hastalığı için çok ilaç aldım için çok korktum için kullanmadım benim sorum bu üç MİDE ilaçlarıni tekrar dan düzenli şekilde on beş gün kullansam olurmu cevabinizi bekliyorum saygılar başarılar diliyorum

Cevap:

Bunun kesin cevabını verebilmem için size tekrar endoskopi yapıp orada helicobacter duruyor mu ya da yok olmuş mu bakmak lazım. Siz kendi kendinize kesmeseydiniz o ilacı iyi olurdu. Çünkü Largo bahsettiğiniz hastalıklara negatif etki eden bir ilaç değil bildigim kadarıyla. şikayetleriniz ne alemde? şikayetiniz azaldı ya da gecti ise (mide ile ilgili olan) largo yu kullanmayın ama devam ediyorsa diğerleri ile beraber bir kür daha tedavi almanızın zararı olmaz benim kanaatimce… Selamlar

Omurilik genişlemesi,bacakda uyuşma (Kemal Buker)

Soru:

İyi günler, Annemde son 1 aydır belinden altı ayaklarına kadar uyuşma dikenleşme hissi var mr çekildi ilaç tedavisi yapılıyor fakat bu his hala devam ediyor.Omurilik genişlemeside var. Bu konuda bilgilendirme yapabilirmisiniz. Teşekkür ederim.

Cevap:

Kemal Bey Annenize geçmiş olsun. Konu benim uzmanlık alanımla ilgili değildir. Beyin Cerrahisi ya da Fizik Tedavi Uzmanından yardım almalısınız. Gecmiş olsun dileklerimle saygılarımı sunarım

safra kesesi ameliyatı (Sema Öztürk)

Soru:

hocam ben 3 ay önce safra kesesi ameliyatı oldum ama bana bazı yiyecekler hala dokunuyor mesela makarna gibi bu sikayetler nezaman geçer acaba çikolata yumurta sarısı yasak hiç yemedim onları nezaman yiyebilirim yada ömür boyu yemiyecekmiyim bana yardımcı olusanız sevinirim

Cevap:

Sema Hanım Gecmis olsun… Safra kesesi yokluguna vücudun adaptasyon suresi kişiye göre degismekle beraber 2-4 aydır. Size rahatsızlık veren gıdaları az tüketmenizi öneririz. Her insanın parmak izi ne kadar farklıysa ameliyat sonrası uyumu da farklıdır. Dolayısıyla size rahatsızlık veren yiyecekleri zamanla miktarlarını yavas yavas arttırarak yani deneye yanıla siz bulacaksınız. Bahsettiginiz yumurta çikolata yememeniz icin de bir sebep yok. Ancak yumurtayı 1/3 veya 1/4 oranında yerseniz sorun yaşamazsınız. Zaten yasayacagınız sorun da adı gecen yiyeceklerin miktar olarak fazla yenmesi durumunda emilimi (yani barsaklardan vücudun kan-dolasım sistemine gecisi azalır ya da olmaz o nedenle şişkinlik hissedersiniz. Hepsi bu. Azar azar sık sık yemek yiyin ve ameliyattan sonraki 2-3 ayda da miktarı arttırarak siz yiyeceginiz mikarı tespit edin. Saglıklı gunler dilerim

Ameliyat yerı açılması (Yıldıray Özyalçın)

Soru:

MERHABA DOKTOR BEY ANNEM 4 YIL ONCE ELINDEKI AGRIDAN DOLAYI AVUC ICINDEN BIR AMELIYAT GECIRDI.. BUGUN ANORMAL BIR ŞEKILDE HIC BIR ZORLAMA YOKKEN AMELIYAT OLDUGU KISIMDA ÇOK KUCUK DE OLSA BIR ACILMA OLDUGUNU FARKETTIK KIRMIZILAŞMA VE KAŞINMA VAR BÖLGEDE BUNUN SEBEBI NEDIR YAPILMASI GEREKEN NEDIR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERIM . .

Cevap:

Gecmis olsun annenize. Yarayı görmeden karar vermek çok zor. Yorum yapmak da cok zor. O nedenle tercihen annenizi ameliyat dr a basvurmanız. Yoksa yakındaki ilgili brans hekimine yoksa da bir genel cerraha basvurmanızı öneririm. Gecmis olsun

Meme kanseri (Pelin Mutlu)

Soru:

Merhaba hocam;annem 53 yasında kendisine meme kanseri teşhisi kondu.Yapılan tetkik sonuçları aşağıdaki gibidir.Sizden ricam hastalığın evresi ve yapılacak tedavi şekilleri hakkında bilgi vermeniz.Şimdiden teşekkür ederim. Sonuç;Her iki meme dağınık fibroglanduler elemanlar ve yağ dokusu içeren parankim yapısındadır. Sağ memede kitle opasitesi ya da patolojik kalsifikasyon saptanmamıştır.sol meme derste dış kadronda 2cm çapında maling kriterli kitleizlenmiştir.Histopatolajik tanı önerilir.patolojik kalsifikasyon saptanmamıştır.sol aksillanın US bakışında patolojik lap saptanmamıştır. Biyopsi sonucu;invaziv duktal karsinom Tümörde modifiye Bolonya Richardson derecesi:2(tubul formasyon:2, nükleer derece2 , mitoz2) CerbB-2: negatif E-Cadherin:pozitif P63: negatif Ki67:%15 PR:%80(3+ ER:%100(3+ Hocam ameliyat öncesi kan tahlili akciğer filmi ve karın pelvik us cekildi ama ben cok endişeyilim atlanan bi durum varmı yapılması gereken baska tetkik varmı ve sonrasında kemoterapi gerekir mi

Cevap:

Pelin Hanım gecmis olsun. Ne tür biyopsi yapıldı? True cut biyopsi gibi duruyor. Kitle boyutu itibarıyle meme koruyucu cerrahi ve sentinel lenf nodu örneklemesi ile gerekirse koltuk altı lenf bezi diseksiyonu (lenf bezlerinin cıkarılması işlemi) yapılmalıdır. Ki67 indeksi biraz yüksek bu da tümörün kabaca saldırganlığını belirtir. O yüzden ameliyat sonrasında kemoterapi şayet meme koruyucu işlem yapıldı ise radyoterapi (ışın tedavisi) almalıdır. Ameliyat öncesi yapılan akciger grafisinde ve karın ultrasonografisinde özellikle akciger ve karacigerde şüpheli bir görünüm varsa PET CT çekilmelidir. Annenize geçmiş olsun dileklerimi iletiniz lütfen…

göğüsümdeki et beni (Raziye Mutlu)

Soru:

Merhaba Cemallettin bey benim size bi sorum olucakti benim göğsümü n ucunda et beni var ve et benimden bi sıvı akiyor ve bu sıvı yakiyo et benim sisiyo morariyor ve kabuk tutuyo onceden gogsumu aritmazdi ama artik agrim sıvı akdığında da oluyor kitle yok kontrol ettik sizce ne olabilir korkuyorumda simdiden tesekkur ederim

Cevap:

Raziye Hanım. öncelikle gecmis olsun. Sizi bir uzmanın görmesi gerek. Konyada yasadıgınızı goruyorum. Orada Prof Dr Osman DOGRU hocamıza basvurabilirsiniz. Saygılarımla Gecmis olsun…

Akciğer nodül (Nilüfer Akkaya)

Soru:

Selamınaleyküm hocam babam sırt ağrıları nedeniyle acile gitti cigerlerde bişey var ama tam anlayamadık gündüz polikilinige gelin dendi. Onada gittik filim çekildi filmin sonucunda: her iki akciğer üst lob segmentler hizasında sentriasiner amfizematör değişiklikler izlendi. Sağda alt lob posterobazalde 14×18 mm boyutlu nonkalsifik pulmoner nodül izlendi. Varsa önceki inceleme ile karşılaştırma yoksa yakın aralıklı takip kontrol önerilir. Yazıyordu ama o doktorda başka bi hastaneye sevketti Ordada 2 saat boyunca filimde kaldı fakat daha sonuçlarını almadık.ben önceki sonuçta yazanların ne anlama geldiğini sormak istiyorum.teşekkürler şimdiden.

Cevap:

Nilufer Hanım gecmsi olsun. Akcigerde gorulen süpheli nodul icin arastırılıyorsunuz. Bu konuda deneyimli göğüs cerrahisi uzmanları yorum yapabilir. Gecmis olsun

memeden gelen kan (Burçin Özer)

Soru:

Hocam merhaba. Benim 3 aylik bebegim var emziriyorum. Sol mememden bugun 1 damla kan gelmis ne yapmaliyim? O gogsumde meme basina yakin duzgun sinirli solud noduler lezyon vardi gitgide kuculmus kalmamis gibiydi en son. Onunla alakali olabilir mi

Cevap:

Burçin Hanım. Gecmis olsun. Emzirme esnasındaki tahrişe bağlı kanama olmuş olabilir. Bizim sağlık profesyoneli olarak bunun altında kitle/tümör olmadığının gösterilmesi lazım. Bu konuda uzmanlaşmış birinden yardım alarak USG yaptırmanız ve bunu değerlendirtmeniz önemli. Şişli tarafında iseniz seve seve yardımcı oluruz. Bebeginiz de hayırlı olsun bu arada Gecmis olsun

Anal Fistül (Selim Kılıç)

Soru:

Merhaba hocam 22 yaşındayım 8 ay 2015 yılında anal apse ameliyatı geçirdim aradan 2 ay geçtikten Sonra apse fistül dönüştü ameliyat olduğum doktor hiçbir bilgi vermedi hep geçer dediginden dolayı Sonra başka doktorlara gittim Mr çekildim ve apse bölgesinin fistül olduğunu öğrendim Ocak 2016 yılında fistülektomi tekniğiyle ameliyat oldum oradan parça çıkardı doktor patalojiye gönderildi ve temiz çıktı arada şişme ve akıntı oluyordu doktor bana yüzeysel olduğunu geçicegini söylüyordu geçenlerde başka bir doktora gittim Mr istedi ve Mr çekildim ve sonucumu aldım şöyle söyliyim her doktor değişik teşhis koyuyor bu yüzden güvenilir olduğundan dolayı size sormak istiyorum doğru tedavi için Mr sonucum linktedir. https://hizliresim.com/M0jG81

Cevap:

Selim Bey öncelikle gecmis olsun. Linkten anladıgımız, evet fistülünüz tekrar etmiş. MR ın CD si ile beraber gelirseniz size yardımcı olabilirim. Son zamanlarda fistula plug yöntemi çıktı. Diğer yöntemlere göre üstün görünüyor. Sorunsuz bitebiliyor bu uygulama. Gecmis olsun dileklerimle saygılarımı sunarım

Soru:

Öncelikle incelemeniz için teşekkür ederim öğrenci olduğumdan dolayı muayene ve ameliyat ücreti ne bakımda olabileceğini öğrenebilir miyim çünkü sağlık önemli olduğu kadar siz doktor olarak daha iyi bilirsiniz ama güven dahada önemlidir bana size ulaşabiliceğim bir telefon numarası verirseniz memnun olurum. Ücret olayını ailem kabul ederse o zaman yanınıza gelebilirim iyi akşamlar

Cevap:

gecmiş olsun benim web sitemden telefon numarasını ogrenip randevu alıp gelirseniz ben sizi madem ögrenciymişsiniz ucretsiz degerlendirir fikrimi soylerim. saglıkla kalın…

Meme kanseri (Pelin Mutlu)

Soru:

Merhaba hocam;annem 53 yasında kendisine meme kanseri teşhisi kondu.Yapılan tetkik sonuçları aşağıdaki gibidir.Sizden ricam hastalığın evresi ve yapılacak tedavi şekilleri hakkında bilgi vermeniz.Şimdiden teşekkür ederim. Sonuç;Her iki meme dağınık fibroglanduler elemanlar ve yağ dokusu içeren parankim yapısındadır. Sağ memede kitle opasitesi ya da patolojik kalsifikasyon saptanmamıştır.sol meme derste dış kadronda 2cm çapında maling kriterli kitleizlenmiştir.Histopatolajik tanı önerilir.patolojik kalsifikasyon saptanmamıştır.sol aksillanın US bakışında patolojik lap saptanmamıştır. Biyopsi sonucu;invaziv duktal karsinom Tümörde modifiye Bolonya Richardson derecesi:2(tubul formasyon:2, nükleer derece2 , mitoz2) CerbB-2: negatif E-Cadherin:pozitif P63: negatif Ki67:%15 PR:%80(3+ ER:%100(3+ Hocam ameliyat öncesi kan tahlili akciğer filmi ve karın pelvik us cekildi ama ben cok endişeyilim atlanan bi durum varmı yapılması gereken baska tetkik varmı ve sonrasında kemoterapi gerekir mi

Cevap:

Pelin Hanım gecmis olsun. Ne tür biyopsi yapıldı? True cut biyopsi gibi duruyor. Kitle boyutu itibarıyle meme koruyucu cerrahi ve sentinel lenf nodu örneklemesi ile gerekirse koltuk altı lenf bezi diseksiyonu (lenf bezlerinin cıkarılması işlemi) yapılmalıdır. Ki67 indeksi biraz yüksek bu da tümörün kabaca saldırganlığını belirtir. O yüzden ameliyat sonrasında kemoterapi şayet meme koruyucu işlem yapıldı ise radyoterapi (ışın tedavisi) almalıdır. Ameliyat öncesi yapılan akciger grafisinde ve karın ultrasonografisinde özellikle akciger ve karacigerde şüpheli bir görünüm varsa PET CT çekilmelidir. Annenize geçmiş olsun dileklerimi iletiniz lütfen…

Anal çatlak (Arif Dinç)

Soru:

Merhabalar senelerdir anal fissürle yaşıyorum.bir kez lazer ameliyat oldum 2009’da ama geçmedi.alıştım fissürle yaşamaya fakat bazen dışkılamada zorlanıyorum ve bu aralar kaşıntı fazlasıyla arttı acaba hangi tedavi yöntemleri uygulanabilir yada hemoroid kremleri kullanmalı mıyım?

Cevap:

Arif Bey geçmiş olsun. Anal fissür (makatta çatlak) kabızlık veya ishal nedeniyle oluşan 6 aydan fazla sürdüğünde de kronik adını alan bir durumdur. Sizin durumunuzda öncelikle ilaç tedavisi denenmelidir. Ancak bu ilaç tedavisi akutta oldugu gibi kısa zamanda cevap vermeyebilir. O nedenle 1 ay ilaç kullanılmalıdır. Cevap oranı % 60-80 civarındadır. Cevap alınamaması halinde operasyon önerilir. Öncelikle sizi muayene ederek makat kaslarınızın durumuna bakmak gerekirse anal manometrik çalışma yapmak gerekir. Gecmis olsun der saygılarımı sunarım

apandisit ameliyat (Gözde İzmir)

Soru:

Merhaba hocam ben 13 gun once apandisitten ameliyat oldum .doktor antibiyotik hap yazmis fakat ben psikolojik olarak hap icemiyorum bu bir sorun olur mu sizce hocam.

Cevap:

Bir sorun yoksa su anda problem olmaz. Zaten üzerinden 13 gün gecmiş. Vücut yeterince olası mikroplara karşı savaşmış demektir. Gecmis olsun

Fibro kist (Süreyya Demirtaş)

Soru:

Merhaba doktor bey 1,5 sene önce iki göğsümde sızı nedeniyle ultrason çektirdim iki göğsümde fibro kist çıktı doktor zararsız demişti bebeğim oldu bir yaşında sağım yapıyorum bir senedir çok fazla sütüm oldu göğüslerde çok yırtıklık oldu acaba bu kistler bu emzirme döneminde kayboluyor mu kaybolmasa bile bir zararı var mı?

Cevap:

Süreyya hanım öncelikle geçmiş olsun. Fibrokistik meme çoğu insanda var olan bir durumdur. Burada oluşumunda antioksidan eksikliği sorumlu tutulmakla beraber kesin neden bilinmemektedir. yıllardır bu durum hastalık olmaktan çıkarılmıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken . İse meme dokusunun kabalaşmasıyla altta yeni gelişebilecek kitlelerin gözden kaçma sorunudur. Gebelik sonrası emzirme meme dokusu için fizyolojik bir olaydır. Bu durumu organize eden hormonlar da fizyolojik şartlarda salgılanır. Yani bu durum vücudun normal çalışması dır. Size tavsiyem belli aralarla meme usg nizi çektirerek eskisine göre yeni oluşum olup olmadıgını kontrol ettirmenizdir. Sağlıkcakla kalın.

Fibrokistik (Kübra Işık)

Soru:

Fibrokistik her iki meme parankimi heterojen ekodens özelliktedir sol aksiller kuyrukta aksesuar meme dokusu ile uyumlu yaklaşık 2/1 cm boyutlu glandüler doku ekonjenitesi dikkat çekmektedir Duktal ektazi mevcut değildir yardımcı olurmusunuz çok korkuyorum

Cevap:

Ultrason raporunuzdan bir şeyiniz yokmuş gibi görünmektedir. Ancak kesin bir şey söyleyebilmek için sizi muayene etmek gerekir. Meme konusunda Uzmanlaşmış genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun. Saygılarımla

İki farklı Sonuç (Yaşar Tekin)

Soru:

Sayın hocam merhaba. 38 yaşında 180 cm boyunda 100 kiloda bir erkeğim. Yaklaşık 2 senedir karaciğerde sorun yaşamaktayım. Hafif enzim yüksekliği, ultrasonda grade-1 veya grade-2 arası gösterilen yağlanma gibi artık klasikleşmiş şikayetler söz konusu. Bütün bunlara ilaveten 2 senedir, karaciğer ultrasonunda zaman zaman görülen ve zaman zaman görülmeyen lezyon sorunu var. Bu geçen sene yapılan karaciğer ultrason sonucu : Karaciğer normal büyüklükte izlenmektedir. Parankim ekojenitesinde artış izlenmektedir. ( Grade 1-2 hepatosteatoz). Karaciğer sağ lobta 12.7 x 7 mm’lik fokal hipoekojen nodüler lezyon izlenmiştir. (Atipik hemanjiyom, fokal yağlanmamış alan ? ) Diğer her şey normal. Aradaki zaman zarfında 3-4 farklı yerde batın usg çektirdim ancak bu sonuca hiçbir işlemde rastlanamdı. İlaçsız MR’da da rastlanmadı. Bu sene gene aynı radyoloji uzmanı tarafından 2 gün önce yapılan karaciğer usg sonucunda ise şöyle deniyor : Karaciğer normalden büyük görünümde izlenmektedir.(Minimal Hepatomegali). Parankim ekojenitesinde artış izlenmektedir.(Grade 2 hepatosteatoz) Karaciğer sağ lobda anterior segmentte 12 x 10 mm’lik ve safra kesesi komşuluğunda 10 x 8 mm’lik fokal hipekojen nodüler alanlar görülmüştür. ( Atipik hemanjiom, fokal yağlanmamış alanlar ?? ). Uygun yöntemler ile birlikte korelasyon önerilir. Diğer her şey normal. Bu arada : ALT : 61(0-41) AST: 32 (0-34) HbA1C: 6,2 (4-6) TSH: 5,59 ( 0,27-4,2) Serbest T4: 1,63 ( 0,93-1,7) GGT: 23 (10-60) WBC: 11,27 ( 4-10) LYM#: 4,44(1,18-3,74) Mono# : 0,98 ( 0,24-0,86) İnsülin : 7,8 ( 2,6-24,9) C-Peptit : 1,96 ( 1,1-4,4) Total Testosteron : 4,97 ( 3-8,5) Glukoz : 99 ( 70-100) Üre : 22 ( 19-55) Kreatinin : 0,93 ( 0,6-1,20) Ürik Asit : 6,4 ( 3,5-7,2) Trigliserid : 133 ( 50-150 ) HDL Kolesterol : 56 ( 40-60) Şeklinde geldi. Belirgin bir fiziksel şikayetim yok. Bu kitleler ne olabilir ? Saygılar.

Cevap:

Yaşar bey öncelikle geçmiş olsun. Anlaşılan o ki karbonhidrattan zengin besleniyorsunuz. Her ne kadar kan yağ seviyeleriniz normal olsa da karbonhidrat göstergesi olan karaciğer yağlanması ile HbA1c seviyeniz üst seviyede. Ayrıca TSH seviyeniz de yüksek. Bu YSH YÜKSEKLİĞİ ile Diyet yapsanızda uygun Sonucu alamayabilirsiniz. Sup klinik Hipotiroidi durumu söz konusu. Öncelikle endokrin uzmanına görünerek tiroid dokunuzun değerlendirmesi yapılmalı. Gereken tedavi altında uygun diyet uygulanmalı. Karaciğerinizdeki görünümler de büyük ihtimalle Fokal yağlanma alanlarıdır. Bunun kesin ayrımı için ilaçlı MRI çekilmelidir. Karaciğerdeki yağlanma için önlem almanız gerekmektedir. Makalelerim arasında alkol dışı karaciğer yağlanması konusunu okumanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun. Saygılarımla

8*3,5mm düzensiz kontürlü hipoekoik solid (Zeynep Ataman)

Soru:

Merhaba Daha önce Belediye Kadın sağlığındaki ultrasnda Sol memede saat 2 hizasında 8*3,5mm boyutunda düzensiz kontürlü hipoekoik solid oluşum izlendi Renkli doplerde vaskilarizasyon saptanmadI ailede Ca var. Biyopsi yapmam gerekli mi? SSk Genel Cerrah tekrar ultrason yapmadan biyopsiye yönlendirdi korkuyorum açıkçası

Cevap:

Zeynep Hnm yaşınız kac acaba?

Titreme tansiyon carpinti idrar (Murat Kaya)

Soru:

Hocam merhabalar. Ben 28 yaşında 1.70 boy 72 kiloyum. Son zamanlarda ara ara bi şikayetim oluyor ondan bahsedicem. Bazen yorgunluktan mi açlıktan mi bilmiyorum titreme başlıyor bacaklarda ellerde hatta içim titriyor gibi. Tansiyon yükseliyor bu durumlarda 13-9, 14-10 gibi. Normalde 11-7dir tansiyonum. Titreme ile beraber çarpıntı hissediyorum. Hızlı değil 80-100 arası ama güçlü atıyor kalbim. Rahatsız oluyorum. Ardından aşırı idrara sıkışıyorum ve kısa süreler içinde idrara çıkıyorum bikaç kere. Genelde saydam renge yakın oluyor. Son 2-3 ayda bu yüzden yaptırdığım bütün testler normal. Kan testleri normal. Böbrek ultrasonu normal. Sadece karacigerde hafif bi yaglanma var dendi. Bu karakteristiklere sahip bi hastalık var mı? Neden böyle oluyor? Genelde yorgun olduğumda aç olduğumda falan meydana geliyor. Fakat kan şekeri testleri de normal.

Cevap:

Sizin içhastalıkları uzmanına başvurmanız gerekiyor. Sordugunuz soruların cevabı benim branşımda değil ne yazık ki. Selam ve sevgi ile

Kuyruk sokumunun iki tarafı şiş (Ata Sub)

Soru:

Kuyruk sokumumun sağ ve sol tarafında şişlik var. Ama kuyruk sokumunun olduğu arada şişlik yok.Kanama, akıntı ve kıl deliği ile karşılanmamaktadır. Otururken ve yatarken biraz can yakıyor. Hocam, bu rahatsızlığım neden olabilir ?

Cevap:

Kıl dönmesi sonucu kıllar sağ ve sol tarafa bosluk olusturmus olabilir. Muayene olarak bir profesyonelin fikrini almalısınız. Gecmis olsun…

Tirnak kazasi ile tirnak kalkmasi (Nalan Uysal)

Soru:

İyi aksamlar doktor bey Kardesim bu gece bi talihsizce kaza gecirdi evde ayak bas parmagina komidine carpti ve sag bas parmagi ortadan yarisi kalkti tirnagin sol Kismi diger sagda kalkan tirnagi tutuyor.acilde cerrah doktor cekmek istemis fakat acili oldugunu bildigimiz icin ve lokal anastezi ile ignenin cok aci verdigi soylenince vazgectik cekimden.doktor bey e acaba tirnagin uzamasini beklesek olurmu dedik 1 aylik bir surec oldugunu soyledi ve eger yerine oturmazsa o zaman bakariz dendi .burdaki tercih bizim oldu tabiki .ve cektirmedik Tirnagi.bize onerebileceginiz bir tedavi varmidir bu surec icersinde? Tirnak uzamasi ile tirnak cekiminden kurtulunabilirmi?

Cevap:

Nalan hanım öncelikle gecmiş olsun kardesinize. Eger tırnak kök seviyesinden ayrıldı ise birleşik çıkmayacaktır. Ancak bu oldukca güç bir durum. Biraz bekleyerek (dedikleri gibi 1 ay kadar) çıkan kısma bakıp ona göre karar vermek gerekebilir. Şu an siz kalkan kısmı yerine yerleştirip sarın 1-2 gün sonra o yerleşecektir. O tırnağı da kısa kesmeyin. Kardesiniz dar ayakkabı giymesin bu sürede. Sürecte ne oluyor bakalım. Gecmis olsun.

Soru:

Cok tesekur ederim ilginize doktor bey Evet dediginiz gibi yapilmis ve yarin yeniden pansumana gidecek.onunacik yazlik Sandalet giydirdik.bekliyip gorucez.yanliz antibiyotik yada anti infamator gibi agizdan alacagi bir ilac verilmemis kendisine Sizce almasinda fayda varmi?infiamasyon olabilirmi

Cevap:

Agrısı varsa kullanılabilir. Onun dısında kullanmasına gerek yok. İltihabi bir durum değil çünkü.

durmayan kanama (Tuğba Batur)

Soru:

Merhaba hocam. Makatta oluşan hemoroid sonucu bir kanamam oldu fakat leke şeklinde değil yoğun bir şekilde. Hatta regl olduğumu sandım. Ve iki gündür tuvalete çıkmadığım halde durmuyor ara ara geliyor. Bir ay önce yaptırdığım testte trombosit sayım referans aralığının biraz aşağısında gelmisti. İlgili olabilir mi?

Cevap:

Sayın Batur, gecmis olsun. Hemoroid dedigimiz durum makat cevresinde (dış hemoroid) ya da anal kanalın içinde (iç hemoroid) bulunan toplardamarların genişlemesidir. Bu damarların genişleyerek üzerindeki zarı (mukozayı) ya da deriyi gevsetmesi ile sarkmalar olur. Bunları yapan en önemli sebep de aşırı ıkınma ve kabızlıktır. Bu toplardamarlar genişledikce ve ıkınma devam ettikce damar çeperinde çatlamalar olur ve kanama ortaya çıkar. Toplardamarların duvarının zayıf ince ve kas dokusundan oldukça fakir olması neticesinde kan kaybına karşı reaksiyonları yani büzüşüp kanamayı azaltma girişimleri atardamarlar gibi etkili değildir ve damar içi basınc sıfırlanana kadar devam eder. Bu yüzden toplar damar kanamalarından biz sağlık profesyonelleri korkarız. Yine trombozsitler de çatlayan ya da bütünlüğü bozulan damar duvarında tıkaç oluşturmak üzere vücudumuzda üretilirler. Azlığı durumunda kanamanın durdurulması için gerekli trombositler yetersiz kalacağından kanama beklenenden daha fazla olabilir. Umarım sorunuzun cevabı olabilmiştir.

Mammografi (Lale Erdem)

Soru:

Merhabalar. Annemin göğüs kısmında ağrı oluyordu. Ultrason ve Mammografi çekildi. Sonuçlar şöyledir: Bilateral Mammografide Teknik: Bilateral CC ve MLO pozisyonlarında grafiler çekilmiştir. Her iki meme cilt-ciltaltı ve periareolar alan normal değerlendirilmiştir. Bilateral meme parankimleri liposkleroze paterndedir. ( Patern B) Kitle ile uyumlu patolojik opasite, spiküler lezyon ya da patolojik mikrokalsifikasyon saptanmadı. Sağ memede areola komşuluğunda şüpheli milimetrik dansite artışı izlenmiştir. Pektoral kaslar ve bilateral aksiller alan normal değerlendirildi. Bilateral Meme USG’de: Her iki meme cilt-ciltaltı ve periareolar alan normal değerlendirilmiştir. Sağ memede saat 9 hizasında 7,5 x 4 mm boyutlarında lobüle kontürlü kitle lezyon izlendi. Retromammar alanlar normal değerlendirildi. Her iki aksiller santrali ekojen lenf nodları izlendi. Birads 3 Ne yapmamız lazım ciddi bir durum söz konusu mudur ? Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap:

Öncelikle annenize geçmiş olsun. Ultrasonda tarif edilen lezyonun muayene bulgusu önemli. Sert bir doku olarak ele geliyorsa çıkarıp incelemek gerekir her ne kadar ultrason ve mamografide kötü huy karakterleri göstermese de muayenede sert doku ise bu çıkarılmalı derim ben. Yok eger duzgun kenarlı bilye gibi oluşum ise ki fibroadenomda öyle olur. O da takip edilebilir. Geçmiş olsun dileklerimle İyi geceler.

LIS Ameliyatı ve Hemoroid Sorunu (Rodion Disconnectus)

Soru:

Merhaba Sayın Hocam, On gün önce LIS ameliyatı oldum. Son dört gündür defekasyonun bittiği andan itibaren dikiş bulunmayan bölgede yaklaşık bir dakika süren iğne batmasına benzer şiddetli bir acı meydana geliyor ve ardından gün içerisinde 5-6 saat boyunca ağrı oluyordu. Bugün itibarıyla yine defekasyon sonrası söz konusu bölgede hemoroide benzer bir şişlik meydana geldi. Gün içerisinde zonklama ve ağrı belirtileri göstermekte ve hatta oturmakta dahi güçlük çekiyorum. Hemoroid oluşumu söz konusu olabilir mi yoksa ameliyat sonrası karşılaşılan sıradan bir durum mudur? İlginiz, önerileriniz ve yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.. Bu ameliyatlardan sonra iyileşme süreci 1 ay ı bulabiliyor. Yapılan ameliyata göre değişebilir. Size sıcak oturma banyosu tavsiye etmişlerdir. Bu oturma banyosu sonrasında Proctolog türü fitil uygularsanız acınız azalır. Geçmiş olsun

Tup mide ameliyati (Kemal Dikenli)

Soru:

Merabalar hocam ben tup mide ameliyati olmak istiyorum boyum 1.73 kilom 124 yas 30 bu durumda tup mide ameliyati olabilirmiyim yardimci olursaniz sevinirin saygilarimla

Cevap:

Kemal Bey geçmiş olsun. Bu kilo ile ameliyat olmalısınız. Ancak bundan önce hayat tarzınızı değiştirmeyi kafanıza yerleştirmelisiniz. Randevu alıp gelirseniz detaylı olarak bilgilendirebilirim sizi. Sağlıcakla

bilateral meme ultrasyonografisi (Mesut Çiçek)

Soru:

Merhabalar Hocam. Annemin yapılan bilateral meme ultrasonografi sinde , Bilateral cilt, ciltatı yağlı dokular, areolalar ve meme başları tabii izlenmektedir. Meme parakiminde fibrokistik pattern hakimdir ( FİBROKİSTİK MASTOPATİ ) . Her iki memede solid ya da kistik kitle lezyonu saptanmadı. Duktuslar forme olup duktal ektazi izlenmedi. Retrommarian dokulara ait belirgin pataloji saptanmadı. Sol aksillada 25.6 * 7.5 MM ve sağ aksillada 20.1 * 10.1 MM ebatlarında ortasında hiperekojen yağ içeren hipoekoik lezyonlar izlendi (BİLATERAL AKSİLLER REAKTİF LAB ) . SONUÇ : BI-RADS 2. BI-RADS KATEGORİLERİ 1-SONOGRAFİK OLARAK NORMAL MEME DOKUSU 2-SELİM ANTİTELER 3-MALİNİTE İHTİMALLERİ %2 ALTINDA OLAN ANTİTELER 4-MALİNİTE ŞÜPHESİ OLAN ANTİTELER (4A %3-49 , 4B %50-89) 5-YÜKSEK İHTİMALLE MALİN LEZYON (>%90) Şeklinde bilgiler bulunmaktadır. Değerlendirir , bizleri bilgilendirir iseniz çok mutlu oluruz. Teşekkür ederim.

Cevap:

Annenize geçmiş olsun. USG de bir sorun görünmüyor. Mamografi de yapılmalı ve muayene edilerek hepsi birlikte bir sağlık profesyonelince değerlendirilmelidir. Gecmis olsun

Kasik problemi (Mustafa Şentürk)

Soru:

Hocam Merhabalar bende sag kasik da lenf bezi sismesi varda ama gozle gorunur bi sislik yok ultrasona girdim 17×8 den 12 × 4 e dustu.1 aylik bi surec bu hocam. Nasil yorumlarsiniz? Zamanla gecer mi? Ayakda durmam. Sorun olur.mu? Simdiden tesekkurler

Cevap:

Mustafa Bey gecmis olsun. Lenf bezleri vücutta herhangi bir enfeksiyon olduğunda büyürler. Ayrıca kasıktaki lenf bezleri de ayak parmaklarında, tırnaklarda sorun (mantar enf vs) olduğunda büyüyebilirler. Anti-inflamatuvar ilaçlara cevap verirler. Eger dr a basvurmussanız zaten size reçete edilmiştir. Zaten USG kontrollerinizde de küçülme var. Bu durumda lenf bezlerine yönelik tümöral oluşumlardan uzaklaşılır. Ayakta durma ile lenf bezi şişmez. Umarım açıklayıcı olmuştur. Gecmiş olsun

rektum ca (Burcu Kılıç)

Soru:

Hocam merhaba, annem rektum ca hastası. İlk olarak 2013de kolondan amelıyat oldu ve erken evre dediler herhangi bi tedavi uygulanmadı. Daha sonra 2016da rektum, vajen arasında bi bölgede nüks gelişti bagırsagın bi kısmı ve vajenin 3/1lik kısmı alındı. Geçici ileostomi açıldı. Ve pet sonucu ve amelıyat sonraki patalojisindeki cerrahi sınırlar temiz geldi. Sonrasında koruyucu amaçlı 7kür kemoterapi ve 28günnradyoterapi aldı.sonuclar temiz gelince de bagırsak 2017şubatta içteri alındı. Yaklaşık 1.5ay önce de vajendeki sarı_yeşil arası akıntıdan dolayı kadın Doğuma gittik smear testi metastatik adenokorsinom geldi. Daha sonra kolonoskopi vr mr çekildi kolonoskopi temiz mr da sanırım aynı bölgede 1cm civarı nüks daha görünüyor. Bu durumda ne yapılabilir ne şekil bi tedavi uygulanır nekdr çözüm olur? Saygılarımla

Cevap:

Annenize gecmis olsun… Rahim duruyor mu? Duruyorsa alınmalı. Nuks olan kitle yeniden çıkarılmalı. Ve hastanın bundan sonraki tedavisi de onkoloji konseyinde tartışılarak yönlendirilmeli. Gecmis olsun

Soru:

Tekrar merhaba hocam, teşekkür ederim durum şöyle esasında 2008yılında rahim ve yumurtalıkları tümörle bi ilişkisi olmadan farklı bi sebepten alınmıştı zaten. Yani Yok. şuanki nüks kitle ise vajen duvarı ve bagırsakla mesane arasında bi bölge de. Doktorumuz 3.nüks olduğu için amelıyata sıcak bakmıyor. Nedenini hala tam bilemiyoruz. Annem 57yaşıda genel durumu da iyi. Hayati fonksiyonlarını etkileyecek bi kalp, şeker, tansiyon gibi bi rahatsızlıkları da Yok. Bu durumda cerrahi uygulanmasın da bi sakınca varmıdır sizce? Ve ya yalnızca destek tedavilerle şifa bulması mümkünmüdür?

Cevap:

Anladım. Tekrar ileostomi yapılarak o bölgede tümör ile ilişkili yapıları çıkarmak lazım teorik olarak ancak radyoterapi görmüş pelvis boslugunda ve daha önce 2 kez opere edilmiş olan bölgeye girmek zor olabilir o nedenle sıcak bakmıyor olabilir cerrahınız. Haksız da değil tabi. Ama mecbur kalınırsa da yapılır bu ameliyat.

Hemoroid anal fissür (Mustafa Keleş)

Soru:

Hemoroid problemi basur Hocam bende 7 ay önce basur problemi oluştu kanda geliyordu ondan sonra 1 2 hafta sonra tekrar geçti şimdi birdaha oldu sert dışkı yapınca ama kan gelmedi sadece orada bıcak kesiyormuş gibi birde yanma oluyor ama 2 gündür zeytinyağı filan sürdüm geçti bunun tamamen çözümü nasıl birde benden sarı sümüksü sıvı geliyor bazen de sarı köpük dışkımda

Cevap:

Mustafa Bey geçmiş olsun. Hemoroidden ziyade anlattıklarınız anal fissür (çatlak) ile uyumlu. Muayene olup tedavi olmanızı tavsiye derim. Akut anal fissürlerde (yani yeni oluşmuş fissürlerde) ilaç tedavisi ile düzelme şansı yüksek. Onu da muayene ile değerlendirmek olası. Bu yüzden herhangi bir hastanenin genel cerrahi plk ne basvurmanızı ve doktorunuzdan ilac tedavisi konusunda bilgi almanızı öneririm. Saglıcakla kalın.

Memede kitle (İpek Aydın)

Soru:

Merhaba 23 yasindayim bayanim bir tane oglum var hocam gogusum acidini hissttegim an kontrol ettimde elime sert bir kitle geldi hemen doktora gittim ve ise usg sonucumu aktafiyorum sol goguste 7.5 mm capinda lenf nodu uyumlu lenf nodu sag gogsumde (fark ettim gogsum) 11.5mm capinda hipoekoik santral lezyon 1 den fazla oldugunu soledi patalojik boyutta olmadini soledi ama 6 ayda 1 kontrol dedi hocam ben cok korkuyorum geceleri yatamiyorum ne yapmam lazim

Cevap:

Raporu tam olarak yazarsanız yorum yapabilirim. Gecmis olsun

Soru:

Bilateral memelerde cilt ve cilt alti yag dokusu dogal Sag meme orta dis kesimde buyuklugu 10×7.5 mm boyutlu yakin komsuluklu birkac adet hipoekoik lezyon izlenmistir fibroadenomlar? Sol meme orta dis kesimde periferik yerlesimli 7×3 mm boyutlu duzgun konturlu hipoekoik santral ekojenitesi izlenen intramamaryan lenf nodu ile uyumlu lenf nodu izlenmistir Bilateral aksiller lojlar dogal olup patalojik boyutta lenf nodu gozlenmemistir

Cevap:

İpek Hanım tanımlanan lezyonlar meme dokusunun çatısını oluşturan bağ dokusunun iyi huylu tümörü, bunlara genel yaklaşım 2 cm e kadar olanları takibe almaktır. 2 cm den büyük olanları da çıkarma yoluna gideriz. Bunlar hormon duyarlı olduklarından adete yakın dönemde büyüyüp daha sonra da ebat olarak küçülebilirler. Sizinki de takip sınırlarında olan bir durum. 6 aylşık aralarla USG ile takip etmek gerekir. Gecmiş olsun…

kuyruk sokumu (Onur Orman)

Soru:

Sayın hocam merhaba problemim ile ilgili sizden de değerli düşüncenizi rica edicem hocam benim bir yıldır ara ara sık olmamakla birlikte kuyruk sokumumda ağrı oluyordu son 2 aydır bu ağrılar sıklaşti o bölgenin röntgeni ni çektirdim kuyruk sokumu kemiğinde yamukluk varmış ilaç verip gönderdiler aklıma kıl dönmesi geldi İnternetten belirtilerine baktığımda şişlik kaşıntı akinti bu belirtiler yok bende kuyruk sokumu kemiğine dışarıdan bastirdigimda müthiş bir ağrı hissediyorum hocam ne yapmam gerekir ameliyat olmadan ağrısını nasıl keseriz bunun desteğiniz için çok teşekkür ederim

Cevap:

Onur Bey gecmiş olsun. Anlattıgınız olay Koksidinea diye okunur. Ameliyat olsanız da o kemiği çıkartsanız da ağrınız gecmeyebilir. Size önerim simit tarzı bir minder alın ve ona oturun . Kuyruk sokumu kemiği oturdugunuz yere temas etmesin. Yatarken de benzer şekilde davranırsanız ağrınız en aza iner. Çok geçmiş olsun.

Ensede şişlik (Yasemin Düz)

Soru:

İyi günler doktor bey. Birkaç gün önce ensemin üst tarafı yani kafamın alt kısmı gece kasinmaya başladı ve elimi attigimda orda büyük bir şişlik oluştuğunu farkettim. Aynı gün işaret parmağımı ile orta parmagim arasında da aynı şey oldu ve her iki kasik kismimda kızarıklık oluştu. Bunların sebebi ne olabilir? Teşekkürler.

Cevap:

Yasemin hanım gecmis olsun. Görmek gerekir. Bir Genel Cerraha muayene olmanızı tavsiye ederim.

Guatr ve troid tahlil sonuclari (Zeynep Acar)

Soru:

Hocam Merhaba ben sabah tahlil yaptırdım.Sonuclarim ALP:367 GGT:300 T3:1,58 T4:0.49 TSH :>100.0 yardımcı olurmusunuz.direk endokrinoloji den randevu alamıyorum.

Cevap:

Tiroid beziniz çalışmıyor. Karaciğer fonksiyon testleriniz de yüksek. Dahiliye Uzmanına görünüp bunların neden oldugu konusunda derin araştırma yapılması lazım. Geçmiş olsun…

rektum ca (Orhan Durel)

Soru:

merhaba ben kolonodkopi sunucunu yazıcam.biyopsi sonucum 15 gün donra.bu sonuca bakarak durumum hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.ilk makattan kanamam 30 yıl kadar önce oldu..daha sonra ufak tefek kanamalarım oldu.fakat son kanamam epey fazla oldu.birde benim başka rahatsızlıklarıma göre kullandığım ilaçlarım var.plavix 75mg.ecopirin 100mg haftada 2 gün.saneloc 50mg.alvastin 20 mg.iprapevent ve foster.esopro.buda kolonoskopi bulgular:inceleme çekuma kadar yapıldı.çekum normal.anal kanaldan hemen sonra başlayan ülserovejetan kitle saplandı ve biyopsiler alındı.incelenen diğer kolon segmentlerinde lümen,mukoza ve submukozal damar ağı normal saplandı.retrofleksiyonda anal kanal normal saplandı. TANI:rektumda ülserovejetan kitle.daha önce bu kanamaların bazur olma ihtimali düşüncesiyle doktora hiç gitmedim.ben çanakkalenin tavaklı köyünde yaşıyorum merkeze her zaman gidip gelmek sorun oluyor..SAYGILAR..

Cevap:

Orhan Bey geçmiş olsun… Kolonoskopi raporunuzu okudum. Kitle tümör yani kanser. Ancak bu kanserin ne derece yaygın olduğunun ortaya konulması açısından pelvik MR cekilmeli. Karaciğere yönelik üst batın MR ile Akciğere yönelik Toraks tomografisi çekilmeli. Patoloji sonucunuz çıktıgında da PET -CT cekilmeli. Tüm bunların ışığında tedaviniz yönlendirilmelidir. Sadece rektum a yerleşik ise tümör, başka organlarda yayılım yoksa, makatın hemen üzerinden başladığı için öncelikle radyoterapi (ışın tedavisi) almanız hastalığı bölgesel olarak kontrol altına alabşilmek açısından önemli. Işın tedavisi sonunda tümör tamamen kaybolursa o zaman Onkoloji Konseyi kararı ve sizin de isteminiz doğrultusunda ya hiç ameliyat olmadan takip (son dönemlerde kanıtı düşük olsa da) uygulanagelen yöntem. Ya da makatı korumak mümkün olursa rektum çıkarılır ve kalın barsak anal kanala birleştirilir. Ancak tetkikleriniz yapıldıktan sonra multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilmelisiniz. Geçmiş olsun. Selam ve saygı ile.

Morarma ve yağ bezesi (Alican Sözener)

Soru:

Sayin doktor bey. Sağ kolumun pazının altında avuç içi kadar morluk ve yanında yağ bezesi gibi birsey çıktı. Darbe vs olmadi.nedendir

Cevap:

Sayın Sözener Bahsettiğiniz durumu görmek lazım. Görmeden yorum yapmak yanlış olur Gecmis olsun

safra kesesı amelıyatı (Ceren Yılmaz)

Soru:

merhaba doktor bey 6 ay kadar önce kapalı safra kesesi amelıyatı oldum boyun fıtıgım var koluma basıma vurudugu ıcın beyın ve boyun mr cekıldı mr oncesı teknısyenlere safra kesesı amelıyatı oldugumu soyledım amelıyatta safraya takılan klıpsler mr cekımınde bır sorun olusturmusmudur sonrasında bır sorun oluştururmu?

Cevap:

Ceren Hanım geçmiş olsun. Klipsler bir sorun teskil etmiyor. Merak etmeyin.

Gobek fitigi ve gebelik (Mediha Öztaş)

Soru:

Merhaba hocam. Ben ilk hamileligimde göbek fıtığı oldum. Doğumdan sonra muayene oldum beş cm yırtık olduğu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Sorum şu biz ikinci bir gebelik daha istiyoruz. Eğer ameliyat olursam gebelik sırasında yeniden yırtılır mi ? Önceliğim ne olmalı? Şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Mediha Hanım öncelikle geçmiş olsun. Gebelik öncesi ameliyat olmanızı öneririm size. Özellikle de karın ön duvarında kas dokusu ile arka fascia arasına yama konması sizin icin ideal olur. Bunu yaptırdıktan 1-2 ay sonra da hamileliği düşünebilirsiniz. İyileşme süreci ortalama 2 aydır çünkü Saygı ve sevgi ile

Fıtık yeniden mi basladı (Hasan Akyal)

Soru:

Meraba hocam. Size bi sorum olacaktı. Bir buçuk yıl önce kasık fıtığı ameliyatı oldum ameliyattan sonra pek bi agrı falan yoktu geçen spor salonunda zorladım galiba 1 haftadır şişiyor ve cok agrıyor. Acaba fıtık yeniledimi ne yapmam gerekiyor ?

Cevap:

Öncelikle gecmis olsun Hasan Bey. Fıtıgınız nuks etmiş gibi duruyor. Ancak kesin tanı muayene ve gerekirse USG ile konabilir. Gaziantep te Genel Cerrahi uzmanına görünmenizi öneririm. Gecmis olsun Selam ve saygı ile

karın bölgesinde sertlik (Ömer Çelik)

Soru:

Merhabalar hocam. İyi günler dilerim. hocam benim şikayetlerim uzun süreli mekik hareketleri yaptıktan sonra başladı(sanırım hareketi bilinçsiz ve yanlış yaptım ). hocam karnımın yüzeyinde sarkmalar olmaya başladı ve karnımın içinde inanılmaz bir sertlik olmaya başladı . hocam bu olaydan sonra ise ayaklarımda varisler çıkmaya başladı ve daha sonrasında şakaklarıma kadar kalp atışlarını hissedebiliyorum. sırtım kollarım karnımda kılcal damarlar belirgin bir şekilde çıkmaya başladı gerçekten.( bununla beraber sanki diyaframdan nefes almakta güçlük çekiyorum ve mide bulantısı var ) dahiliye kardioloji olmakla beraber birçok kez doktora gittim ancak bir türlü bişey çıkmadı. ancak karnımdaki durumu yeni farkettim acaba karnımda oluşan sertlik damarlara ve organlara baskı yapıyor olabilir mi . ( bu arada papatya çayı içince ayaklarım dahil olmak üzere vücudum rahatlıyor , karnım gevşiyor gibi ) yardımcı olursanız çok sevinirim . anlatmaya çalıştım ancak inşallah Anlatabilmişimdir . hayırlı günler

Cevap:

Ömer Bey geçmiş olsun. Öncelikle sizi muayene etmek sonrasında da karın ultrasonu çekmek lazım. Bahsettiginiz hadise rektus hematomunda olabilir sertlikler o da karnın alt kısmında olur genelde. ani kas altı damarların yırtılmasıyla kan birikmesi ve o bögenin sert olarak ele gelmesi olabilir. Karın içinde kitle gibi yanlış teshise neden olabilir. Ancak karın ultarsonu ve gerekirse tomografisi ile olay çözümlenir. Damarlarınızın durumu da yine ultrasonografi ile ortaya konabilir. Gecmis olsun. selam ve sevgi ile.

kolon kanseri (Cemil Biriktir)

Soru:

kolon kanseri KONTRASTLI TORAKS ALT VE ÜST BATIN BT İnceleme multisilice BT tekniği ile yapılmıştIJr. Otomatik pompa ile 100 cc. kontrast madde İntravenöz uygulanmıştIJr. 23.05.17 tarihli BT incelemesi ile karşılaştIJrılmıştIJr. Tiroid bezi bulguları benzerdir. Sol hemidiyafram yüksek yerleşimlidir. Sol hemidiyaframda tanımlanmış olan plevral efüzyon belirgin şekilde azalmış olup (1,5 cm ) plevral yapraklarda kalınlaşma ve kontrast tutulumu izlenmiştjr. Görünüm ampiyem açısından anlamlıdır. Klinik veriler ile birlikte değerlendirilmesi önerilir. Efüzyon komşuluğunda atelektatik değişiklikler mevcuttur.Mediastinal ve hiler düzlemlerde tanımlanan lenf nodları benzer görünümdedir. Bilateral akciğer parankiminde önceki incelemede tariflenen metastatik kitlelerin boyutlarında belirgin değişiklik izlenmemiştjr. Ayrıca sol alt lob bazal segmentlerde eski tarihli BT’de kollaps nedeni ile gzlenemeyen en büyüğü 16 mm çapa ulaşan nodüler lezyonlarda 20.03.17 tarihli BT incelemesine kıyasla boyut açısından belirgin gerileme izlenmiştjr. Solda majör fissürde gözlenen sıvı koleksiyonu izlenmemiştjr. Karaciğer parankiminde gözlenen metastatik kitlenin boyutlarında anlamlı gerileme izlenmiştjr (En büyüğü segment 2 ve 3’de 27×26 mm ).Aortada ve her iki iliak arterlerde kalsifiye aterom plakları mevcuttur.Kemik pelvis içerisinde yağlı dokuda en büyüğü 1,5×1 cm boyutlara ulaşan birkaç adet kalsifiye lenf nodu ile uyumlu olabilecek hiperdens görünüm izlenmiştjr. Vertebra korpuslarında yaygın osteodejeneratif değişiklikler izlenmiştjr. L1 vertebra korpusunda tanımlanmış olan tariflenen lezyon benzer görünümdedir. Th8 vertebra korpusu inferior end platoda Schmorl nodülü mevcuttur. 6. kemoterapi sonucu çekilen BT sonucu ne ifade etmektedir. Hastalıkta gerileme mevcutmudur.

Cevap:

Önceki durumunuzu bilmediğimden sizi de takip etmediğimden dolayı yorum yapmam sakıncalı olur. Sizin müdavi hekiminizin yorum yapması en saglıklı olanıdır. çok gecmiş olsun…

Kanser (Orhan Durel)

Soru:

selam hocam.patoloji sonucumu yazıcam.birde bunu bana yorumlarsanız sevinirim.MİKROSKOPİ: 12009/17rektum:0,1-0,4 cm çapında 10 adet doku parçası.tamamı 10p2k HİSTOKİMYA 1 ADET HİSTOKİMYASAL BOYAMA UYGULANDI (PAS).MÜSİN SEKRESYONU DOĞAL. TANI 12009/17 rektum: ADENOKARSİNOM.saygılar hocam. ben orhan durel yaş 53.

Cevap:

Orhan Bey gecmiş olsun. TAnı konmuş. Bundan sonra daha önce bahsettiğim tetkikler yapılıp hastalığın evresinin belirlenmesi ona göre de yol çizilmesi gerekir.

tiroid nodül (Yıldız Nalçalı)

Soru:

geçen hafta ellerimde yüzüm de ayaklarımda şişme olduğu için dahiliye dr.na gittim tahlil yaptı herşey normal çıktı sadece tiroid in çalışmadığını soyledi .bana küçük dozda tiroid ilacı verdi ilaca başladığımdan beri mide bulantisi basladi bu normal midir ? panik atagim da var korkuyorum

Cevap:

İlacınızı aç kana sabahları alırsanız sorun olmaz…Gecmis olsun

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.